17:00-19:00
Instytut Cervantesa w Krakowie
ul. Kanonicza 12
W okresie wielkanocnym naturalnym upominkiem dla najbliższych i przyjaciół są jajka z czekolady. Nie wszyscy jednak pewnie wiedzą, że to dzięki Aztekom i Majom znamy kakao, a ziarna kakaowca uprawiane były przez ludy Mezoameryki już kilkaset lat przed naszą erą.
W trakcie naszych warsztatów, prowadzonych przez Delię Arriagę Hurtado, meksykańską szefową kuchni, uczestnicy nauczą się przygotowywać jajka z czekolady (również takie wypełnione jadalnymi nasionami), a także dekorować je wzorami właściwymi kulturze Majów, symboluzjącymi miłość i pomyślność, przy użyciu spożywczych farb roślinnych.
Informacje i zapisy: 12 421 32 55, cracovia@cervantes.pl
Koszt uczestnictwa w zajęciach: 50 zł (40 zł dla rodzeństwa).
Ilość miejsc ograniczona.
En la época de las Pascuas, una de las ofrendas más populares son los huevos de chocolate. Quizás no todos saben que gracias a los Aztecas y Mayas conocemos el cacao y que las nueces de ese árbol se cultivaban en Mesoamérica cientos de años antes de nuestra era.
Durante los talleres, realizados a cargo de la mexicana Delia Arriaga Hurtado, chef de cocina, los participantes aprenderán a preparar los huevos de chocolate (también rellenos de semillas) y a decorarlos con los símbolos mayas que significan amor y prosperidad, utilizando los colores vegetales.
Información e inscripción: 12 421 32 55, cracovia@cervantes.pl
Precio: 50 zł (40 zł. para hermanos).
Plazas limitadas.