11:00-14:00, Instytut Cervantesa w Krakowie
Podczas warsztatów dzieci dowiedzą się, skąd pochodzi ziarno kakaowca oraz jakie są początki jego obróbki. Będą eksperymentować z wykorzystaniem kuchenki mikrofalowej do temperowania czekolady, aby potem przyrządzić desery czekoladowe:
• z orzechami i ziarnami
• z owocami
• czekoladki nadziewane
Zagadnienia warsztatów:
• Pochodzenie kakao.
• Przywiezienie kakao do Europy.
• Różne rodzaje czekolady.
• Zastosowanie czekolady.
• Korzyści płynące z jedzenia czekolady.
Zajęcia poprowadzi Delia L. Arriaga Hurtado z Meksyku, szef kuchni w restauracji meksykańskiej Alebriche.
Informacje i zapisy: 12 421 32 55, cracovia@cervantes.pl
Cena: 50 zł, 40 zł dla rodzeństwa
Talleres de cocina mexicana para niños de 6 a 12 años: Introducción al Cacao
Sábado, 30/08/2014, 11:00-14:00, Instituto Cervantes de Cracovia
En este curso los niños aprenderán acerca del origen del cacao y su transformación. Experimentarán la manera de temperar con un horno de microondas el chocolate, para después aplicarlo a distintas técnicas, como:
• enjambres de semillas y cereales
• cobertura de fruta
• piezas de chocolate rellenas
Temas a tratar
• Origen del cacao.
• La llegada del cacao a Europa.
• Las variedades de chocolate.
• Sus distintos usos.
• Los beneficios de su consumo.
La profesora de talleres es Delia L. Arriaga Hurtado, chef de cocina del restaurante mexicano Alebriche.
Información e inscripción: 12 421 32 55, cracovia@cervantes.pl
Precio: 50 zł, 40 zł para hermanos.