Warszawa

Porady naszych Ekspertów

Gluten

Mam pytanie dotyczące podawania glutenu. Moja córka ma skończone 7 miesięcy i od dwóch miesięcy podaje jej codziennie (przed ugotowaniem) niepełną łyżeczkę ugotowanej kaszy mannej. Co dalej?Czy nadal podawać takie małe ilości czy można już zwiększyć i zróżnicować produkty z glutenem?
Czy kasza jaglana zawiera gluten?
Anna
Justyna Marszałkowska - Dietetyk medyczny

Justyna Marszałkowska

Dietetyk medyczny

Odpowiedź:

Jeśli dziecko nie ma objawów niepożądanych po wprowadzeniu glutenu jak najbardziej można zacząć zwiększać jego ilość w diecie. Do produktów naturalnie bezglutenowych zaliczamy: ryż (dziki ryż), kukurydzę, ziemniaki, grykę, korab (zamiennik kakao), proso (w tym kasza jaglana), quinoa (komosa ryżowa - w smaku ciut zbliżona do kaszy gryczanej/sezamu), sezam, sorgo, tapioka (można dostać w sklepach z eko żywnością - świetna do kleików), maniok, amarantus (szarłat), topinambur (zamiennik ziemniaków). 



pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Zobacz inne porady w tematyce: gluten, dieta

Lubisz CzasDzieci.pl?  Polub nas na Facebooku!

Komentarze


Portal CzasDzieci.pl ma przyjemność współpracować z gronem ekspertów, jednak często problemy wymagają pilnej lub dodatkowej porady medycznej. CzasDzieci.pl nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji zawartych w niniejszym serwisie. Zalecamy bezpośredni kontakt ze specjalistą w celu konsultacji danego problemu. Po zgłoszeniu pytania, zostanie ono po akceptacji redakcji umieszczone wraz z odpowiedzią konkretnego eksperta.

Przeczytaj również

Warto zobaczyć